Totalitarismul-analiza unei situații 1/Vladi LD

Moscova, 1916. Un cetățean protesta în Piața Roșie împotriva propriului guvern fascist. Un ofițer NKVD se apropie de el și îi spuse : bravo,domnule ,asta înseamnă libertatea cuvântului”. Celelalte partide ar trebui să dea exemplu tinerilor pentru a-l slăvi pe liderul nostru ,ducele întregii națiuni . Berlin,1939. Un decret al guvernului sovietic preciza că toți cetățenii beneficiau de libertate personală indiferent de rasă sau religie. O nouă lege susținea și faptul că cetățenii se puteau organiza în asociații de orice fel și că aveau dreptul de a-l critica pe Fuhrer.

Cerințe: pe baza cunoștințelor despre totalitarism analizați și formulați câte un punct de vedere pentru fiecare propoziție în parte.

Rezolvare : 1. Moscova, 1916- încă de la început se observă(de către cunoscători) că data este „greșită”; totalitarismul comunist (sovietic) a debutat în toamna lui 1917 în urma „revoluției socialiste din octombrie”… ;2. Un cetățean protesta în Piața Roșie împotriva propriului guvern fascist.– și aici apar două informații eronate : -de precizat : într-un regim totalitar niciun cetățean nu avea voie să protesteze; a doua precizare este aceea că în URSS nu era guvern fascist ,ci unul comunist ,așa că….;3. Un ofițer NKVD se apropie de el și îi spuse : bravo,domnule ,asta înseamnă libertatea cuvântului”,- în niciun caz un ofițer NKVD(poliția politică sovietică interbelică) nu s-ar fi adresat cetățeanului care „protesta” spunându-i „bravo” și „domnule”-apelativul folosit în regimul comunsit era acela de „tovarăș” și bineînțeles nu l-ar fi felicitat că protestează ,ci l-ar fi băgat în dubă imediat pe acel nefericit care urma să cunoască efectele torturii din „beciurile NKVD-ului”…;legat de „libertatea cuvântului” aceea era o practică inexistentă într-un regim totalitar;cine ar fi cutezat să „deschidă gura” ar fi fost arestat,torturat,aruncat în închisoare/lagăr sau chiar ar fi fost executat ;4. Celelalte partide ar trebui să dea exemplu tinerilor pentru a-l slăvi pe liderul nostru ,ducele întregii națiuni .– explicație : „celelalte partide” nu existau ,deoarece un regim totalitar avea în frunte un singur partid; apoi liderul sovietic(aici,se subînțelege că era vorba despre Stalin) nu era supranumit „ducele”(acela era Mussolini) ,ci „tătucul” popoarelor; 5. Berlin,1939. Un decret al guvernului sovietic preciza că toți cetățenii beneficiau de libertate personală indiferent de rasă sau religie.- precizare: în 1939,la Berlin era un regim nazist nu sovietic ; apoi,ca în orice regim totalitar(cu atât mai mult în cel nazist) nu exista libertate personală și deloc libertate indiferent de rasă sau religie, deoarece regimul nazist era unul rasist(antisemit/împotriva evreilor);6. O nouă lege susținea și faptul că cetățenii se puteau organiza în asociații de orice fel și că aveau dreptul de a-l critica pe Fuhrer.– explicație : nicio lege nu susținea ca cetățenii să se poate asocia după cum doreau,deoarece singurele asociații permise erau doar cele dirijate de partidul unic; apoi,nimeni nu avea dreptul să-l critice pe Fuhrer dacă voia să mai fie liber sau să mai trăiască(* orice regim totalitar interzicea criticarea conducătorului).

Publicat de

vladild

Sunt un simplu truditor cu mintea și cu sufletul în speranța redescoperirii adevărului.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.